MENÜ

Farkaslaka

 

    A kis székely település és a nagy székely író Tamási Áron neve ma már örökre egymáséi lettek. Farkaslaka a híres írónak szülőhelye és végső nyughelye is egyben.

    Tamási Áron 1897-1966 között, kalandos életet élt, híres művében az Ábel-trilógiában jelenik meg a már szállóigévé lett híres mondat. "Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne." Az egykori apró, kékre festett tornácos parasztház, az író szülőhelye, ahol érdekes kiállítást tekinthetünk meg, többek között az író egykori bölcsőjével. A varázslatos házikó, az udvar, mindenkinek a gyermekkor gondtalanságát juttatja eszébe. A falu másik végén, a két hatalmas cserfa tövében alussza örök álmát a székely író.

    A síremléke, a Hargitáról származó hatalmas, 8 tonnás bazalttömbből lett kifaragva, Szervátiusz Jenő és Szervátiusz Tibor alkotása. Megjelennek rajta Tamási műveinek figurái, többek között Ábel is.

 

    Történelme: Elsõ írásos adata az 1566-os adóösszeírás jóvoltából maradt fenn. Neve eredhet a régi pogány idõkbõl a farkas totemállat nevébõl, viszont a hagyomány szerint a közeli erdõkben sok farkas lakott, amelyek néha a faluba is bemerészkedtek, és az õrizetlenül hagyott lovakat megtámadták. Így a farkas lakta névbõl eredhet a Farkaslaka név.


    A község valamikor halgazdaságáról és gyümölcstermesztésérõl volt híres. Farkaslaka 1996-ban bekapcsolódott a nemzetközi faluturizmus-hálózatba, a helységben található panzió és idegenforgalmi tájékoztató központ is.

 

Hírek

  • Látogatottság
    2011-06-24 19:30:41
  • Szeretettel várunk minden kedves Vendéget Farkaslakán!
    2011-06-23 21:57:19Asztali nézet